Medische 20 wekenecho

Wat is de 20 wekenecho?

De 20 wekenecho is een medisch onderzoek en wordt ook wel ‘Structureel Echoscopisch Onderzoek’ (SEO) genoemd. Er wordt bij deze echo gelet op de ontwikkeling van rug, schedel en organen van je kind. Ook kijken wij of het kindje goed groeit en naar de hoeveelheid vruchtwater. Kortom, een goede indicatie om de meest ernstige afwijkingen uit te sluiten. Voor verreweg de meeste kinderen (96%) geldt een gunstige uitslag. Indien je ook het geslacht wilt weten, dan laten wij je dit graag LIVE zien. Wij vinden het belangrijk dat ouders zelf het echobeeld van het geslacht herkennen. Deze 20 wekenecho kan worden uitgevoerd tussen week 18 en 21 van de zwangerschap, en bij voorkeur tussen week 19 en 20. Alle zwangeren komen in aanmerking voor een SEO.

Op de website van RIVM lees je meer over de 20 wekenecho.

In goede handen

Voor uitvoering van de 20 wekenecho heeft Echocentrum het Lichtpunt een overeenkomst met het Regionaal Centrum Prenatale Screening (MUMC+). Dit officiële bevolkingsonderzoek wordt gecoördineerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Echocentrum het Lichtpunt voldoet aan strikte landelijke richtlijnen, en is daarmee een bewezen partner van het MUMC+ te Maastricht. Er zijn geen nadelige gevolgen bekend voor moeder en kind door gebruik van echografische apparatuur.

Je kiest voor Echocentrum het Lichtpunt vanwege onze hoogwaardige echoapparatuur en jarenlange expertise. Maar misschien nog veel belangrijker: je kiest voor de combinatie van gekwalificeerde echoscopisten en een persoonlijke benadering. Ons team van echoscopisten en praktijkondersteuners komen tegemoet aan je wensen en je wordt ontvangen in een prachtig pand in de historisch kern van Nuth. Bij binnenkomst ervaar je meteen de rust en de ongedwongen sfeer in onze luxe ambiance! Je ontvangt een professionele echo, op een persoonlijke wijze uitgevoerd.

het Lichtpunt is voor iedereen…

Ervaren

Ons team van echoscopisten is speciaal opgeleid voor deze echo’s. De echoscopisten zijn vakkrachten die vele honderden echo’s per jaar uitvoeren. Echoscopiste Monique Bonné van Echocentrum het Lichtpunt is tevens al vele jaren als SEO-docente verbonden aan de Fontys Hogeschool te Eindhoven. Zij stond aan de wieg van de ontwikkeling van de SEO-opleiding en traint ook andere instellingen.

De uitslag

De medische 20 wekenecho is toch altijd een spannend moment tijdens de zwangerschap. Het is een bijzondere ‘ontmoeting’ met je kindje. Je krijgt een indicatie over de groei en ontwikkeling van je kind. Er wordt bij deze echo met name gelet op de ontwikkeling van rug, schedel en organen. De 20 wekenecho wordt uitgevoerd volgens de landelijke richtlijnen voor prenatale screening. De echo is bedoeld om ernstige zaken uit te sluiten. De uitslag wordt meteen besproken. Gelukkig zijn verreweg de meeste kinderen gezond. Soms ziet de echoscopiste bij de 20 wekenecho iets afwijkends en zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. Je krijgt dan vervolgonderzoek aangeboden. Dit is altijd een extra echo in het MUMC+ te Maastricht waar alle hulp aanwezig is die je nodig hebt. Ook is het mogelijk dat bloedonderzoek of een vruchtwaterpunctie geadviseerd wordt. Bij elk vervolgonderzoek bepaal je zelf of je dit wilt en wat je met de uitslag doet. Mocht blijken dat er vervolgonderzoek wenselijk is, dan verwijzen wij je door naar een daarvoor gespecialiseerd academisch ziekenhuis.

Het kan voorkomen dat de echoscopiste je doorverwijst voor vervolgonderzoek en dat er niets aan de hand is met je kindje. Echocentrum het Lichtpunt neemt altijd het zekere voor het onzekere en zal bij twijfel doorverwijzen. Tenslotte is je ongeboren kind een kostbaar bezit en wij benaderen dit vanuit de groots mogelijke zorg.

Hulp bij je keuze nodig?

Nu je zwanger bent, krijg je bij jouw verloskundige een counselingsgesprek over de mogelijkheden van prenatale screening in de zwangerschap. Jij en jouw partner bepalen zelf of jullie in de zwangerschap prenatale screening laten doen. Vroeg in de zwangerschap kun je ervoor kiezen om onderzoek laten doen naar het down-, edwards-, of patausyndroom door middel van de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en kun je kiezen om de 13 wekenecho en/of de 20 wekenecho te laten doen waarbij er gekeken wordt of jullie kind een aangeboren lichamelijke afwijking heeft. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Meer informatie over deze onderzoeken vind je op: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
Op deze website staat ook een keuzehulp die je kunt invullen als ondersteuning bij het maken van een keuze.

Je bent welkom met…

De 13 wekenecho en de 20 wekenecho zijn belangrijke medische echo’s. Onze echoscopiste geeft je een uitgebreide uitleg van de beelden. Om alle aandacht en tijd voor je ongeboren kindje te kunnen garanderen is het prettig dat het onderzoek in alle rust verloopt. Het is niet toegestaan om kinderen mee te nemen naar de 13 weken- en 20 wekenecho.

Gedurende de COVID-19 pandemie ben je van harte welkom met je partner of als je alleenstaand bent, met één volwassen genodigde.

Vergoeding

Gedurende je zwangerschap heb je recht op één medische 13weken- en éen 20 wekenecho. De medische echo’s bij Echocentrum het Lichtpunt worden volledig vergoed. Je bent vrij om te kiezen waar je deze echo’s uit laat voeren.  Dat kan bij ons of in het ziekenhuis, je keuze is onafhankelijk van je behandelaar. Echocentrum het Lichtpunt heeft een overeenkomst met het Regionaal Centrum Prenatale Screening (MUMC+) en beschikt over soortgelijke high end apparatuur als ziekenhuizen. Heb je vragen over de keuzevrijheid of de vergoeding? Neem dan contact met ons op.

Ontdek de brochures: