Medische 13 wekenecho

Wat is de 13 wekenecho?

Op 1 september 2021 wordt het eerste trimester SEO, ook wel 13 wekenecho genoemd, landelijk ingevoerd. Dit gebeurt in het kader van een landelijke, wetenschappelijke studie, de zogeheten IMITAS studie. Iedereen die met de zwangerschap onder controle in Nederland is, kan kiezen of ze hieraan mee willen doen. Je mag ook zelf bepalen wáár je deze wilt laten uitvoeren. Dit kan bij Echocentrum het Lichtpunt of in het ziekenhuis.

De 20 wekenecho blijft ook bestaan. De 13 en 20 wekenecho zijn niet verplicht. De echo’s hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Je bepaalt zelf of je kiest voor beide echo’s, geen echo of één van de twee echo’s. Tevens bepaal je zelf wat je doet met de uitslag. Je kunt op elk moment met het onderzoek en de eventuele vervolgonderzoeken stoppen.

Wanneer en hoe aanvragen?

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek en dient tussen de 12 weken + 3 dagen en de 14 weken + 3 dagen plaats te vinden. De verloskundige bepaalt vroeg in je zwangerschap de exacte termijn middels de termijnecho. Nadat de exacte termijn bekend is, en je kiest voor de 13 wekenecho, maakt de verloskundige een digitale verwijzing aan. Je kunt hierna contact opnemen met Echocentrum het Lichtpunt voor het maken van een afspraak voor de 13 wekenecho. Wil je ook de 20 wekenecho bij ons inplannen dan is het mogelijk om beide afspraken tegelijk te maken.

Waarom deze echo?

Met de 13 wekenecho kan je al vroeg in de zwangerschap laten onderzoeken of je kind ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. Deze afwijkingen zijn zeldzaam (5%) maar kunnen zo ernstig zijn dat er een risico is dat het kind overlijdt tijdens of vlak na de geboorte. Wil je ook weten of je kind een chromosomale afwijking heeft (bijvoorbeeld het down-edwards of patausyndroom), dan is de NIPT hiervoor altijd noodzakelijk. Je verloskundige kan je helpen met het maken van een voor jou passende keuze.

Wil je meer informatie? Je vindt deze op de RIVM site.

Niet alles is al te zien

Met de 13 wekenecho is het kind nog heel klein en zijn alleen de meest grove afwijkingen en structuren te zien. Als iets niet goed is met je kindje is het belangrijk om dit zo vroeg mogelijk te weten. De echoscopist kijkt onder andere naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Ook kijkt de echoscopist of het vruchtwater normaal is. Bij de 13 wekenecho is het kind kleiner en minder ver ontwikkeld waardoor minder zichtbaar is dan met 20 weken. Bij de 20 wekenecho is het kind al wat groter en meer in detail en uitgebreider te onderzoeken. Je krijgt bij de 13 wekenecho niet te horen wat het geslacht van je kindje is. De 13 en 20 wekenecho vallen beide onder het screeningsprogramma van het RIVM en duren ongeveer 30 minuten. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Keuzevrijheid

Voor alle medische echo’s geldt dat ouders zelf mogen kiezen waar ze hun echo’s laten uitvoeren. Dit staat geheel los van je behandelaar. Kies je voor het Lichtpunt, dan ontvang je een professionele echo op een persoonlijke wijze uitgevoerd. Je wordt ontvangen door onze praktijkondersteuners in een luxe ambiance. Bij binnenkomst voel je de rust over je heen komen. Alle ruimtes zijn warm en ruim van opzet, zodat 1,5 m afstand gegarandeerd is. Onze echoscopisten beschikken over een grote expertise en jarenlange ervaring. Echocentrum het Lichtpunt staat voor kwaliteit en een persoonlijke benadering.

Hulp bij alle keuzes

Met de komst van de 13 wekenecho moeten ouders vroeg in de zwangerschap veel keuzes maken. Bij je verloskundige krijg je tijdens het counselinggesprek uitleg over alle keuzes. Na de termijnecho kun je kiezen voor de NIPT, de 13 wekenecho en/of de 20 wekenecho. Op de RIVM site staat een vragenlijst die helpt om je gevoelens en je gedachten op een rijtje te zetten.

Je bent van harte welkom met je partner. Het is niet toegestaan om kinderen mee te nemen naar de 13 weken- en 20 wekenecho.

Bereikbaarheid

Wil je een afspraak bij ons maken voor de 13 wekenecho? Houd er dan rekening mee dat onze agenda snel vol staat. Bel ons daarom direct na je termijnecho, zodat we samen een geschikte datum kunnen plannen. Echocentrum het Lichtpunt is iedere werkdag bereikbaar voor het stellen van vragen of het maken van afspraken van 10:00-15:00 uur via ons afspraaknummer 06 464 22875

Uiteraard kan je ons ook per mail bereiken via ons nieuwe contact mailadres: [email protected]

Ontdek de brochures en video: